Najpierw pare słów na temat samych szparagów.
Dlaczego
warto jeść szparagi?
- Wysoka zawartość potasu, niska podaż sodu w połączeniu z aktywnym aminokwasem asparaginą wpływają na moczopędne właściwości szparagów. Już w dawnych czasach wykorzystywano je w leczeniu problemów z obrzękami (artretyzm, reumatyzm), a także łagodzeniu objawów napięcia przedmiesiączkowego.
- Dzięki zawartości kwasu foliowego szparagi są idealnym składnikiem diety kobiet starających się o zajście w ciążę. Nieodpowiednie spożycie kwasu foliowego przed ciążą i we wczesnym jej okresie może spowodować wystąpienie wad wrodzonych, w tym wad cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa. Pomimo szerokiej dostępności kwasu foliowego w żywności, niedobory tego składnika są jednymi z najczęściej występujących na świecie. Kwas foliowy chroni także przed starzeniem i pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, jest również niezbędny do utrzymania w dobrej kondycji układu krążenia.
- Szparagi zawierają duże ilości białka - glutationu , który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu m. in. nowotworów i choroby Alzheimera. Badania wykazały, że szparagi mogą zawierać 70 mg glutationu na 100 g produktu. Wspominane białko składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny. Spożycie szparagów powoduje wzrost poziomu glutationu w organizmie i pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn, dzięki czemu proces gojenia i odnowy staje się bardziej efektywny. Co ciekawe, naukowcy z Institute for Cancer Prevention udowodnili, że odpowiednie stężenie glutationu, jest skutecznym sposobem wzmocnienia systemów obrony organizmu i zapobiegania rozwoju komórek nowotworowych.
- Szparagi zawierają inulinę – węglowodan niezbędny do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Szparagi
z sosem holenderskim – przepis
Czas
przygotowania:
15 minut
Składniki
(dla 4 osób):
- 1 kg szparagów
- 5 żółtek
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 100 g (½ kostki) masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Wykonanie:
- Oczyszczone szparagi blanszujemy przez ok. 3-4 minuty we wrzątku.
- Żółtka ubijamy trzepaczką w garnku zanurzonym w kąpieli wodnej, aż podwoją swoją objętość.
- Dodajemy masło, ubijamy nadal aż całkowicie się rozpuści (można zamiast tego dodać roztopione masło i ubić).
- Dodajemy śmietankę kremówkę, nadal ubijamy.
- Dołączamy pozostałe składniki na sos: sól, pieprz i sok z cytryny. Ubijamy jeszcze przez chwilę.
- Zaraz po ubiciu sos wylewamy na gorące szparagi i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz