poniedziałek, 25 maja 2015

Jak chce student ? Jak najszybciej !!!



Jako studentka i osoba pracująca dobrze wiem, że czasem albo nie mam czasu albo siły żeby gotować wykwintne dania i stać długi czas przy piecu... A, że jestem osobą, która uwielbia pizzę to czemu nie pizza? Ale znowu trzeba pomyśleć o czasie co najmniej 2 godzin... A tyle czasu czekać to nie dla mnie... Więc tak też powstał przepis na ciasto w 5 minut :) jest to tak zwane ciasto bułkowe, nie zawiera drożdży więc robi się szybko a tym nie mniej jest pyszne! ciasto wyjdzie dość cienkie także dla tych, którzy takie lubią !





ciasto:
  •  200g  mąki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1  łyżka masła
  • 150ml  mleka

sos:

  • 1  ząbek czosnku 
  • 1 cebula (lub mniej w zależności jak kto lubi) 
  • 1 łyżka masła 
  • 1-2  świeżych pomidorów
  • 2  łyżeczki przecieru pomidorowego
  • śmietana 18%( według uznania, w zależności czy ktoś woli sos kwaśny czy nie)
Na górze na pizzy wszystkie składniki jakie lubicie i na które was stać !

Sposób przyrządzenia:
ciasto:
  • Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do dużej miski.
  • Wymieszać z masłem, aż mieszanka będzie przypominać miałką bułkę tartą. 
  • W środku zrobić wgłębienie i wlać mleko następnie szybko wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt twarde należy dodać więcej mleka. 
  • Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i energicznie wyrabiać.
  • Wyrobione ciasto należy rozwałkować i umieścić na posmarowana olejem blaszce. Piec w dowolnej temp. nie mniejszej nić 180 stopni. 
  • sos:
  • Kroimy pomidory i szatkujemy cebule.
  • Łyżkę masła dajemy do rondelka na małym ogniu.
  • Nastepnie wrzucamy poszatkowana cebulę i dodajemy przeciśniety lub poszatkowany czosnek.
  • Czekamy aż cebula i czosnek się zarumienią i dodajemy pokrojone pomidory jednoczenie dolewając odrobinę wody. 
  • Gdy woda lekko wyparuje a pomidory będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, cały czas mieszając dodajemy także śmietane.
  • Żeby sos był gęstszy dodajemy łyżeczkę lub dwie mąki pszennej.
  • Dodajemy soli i pieprzu według uznania i sos gotowy.
Wszystkie składniki dajemy na górę surowego ciasta i wkładamy do piekarnika na około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy kiedy ser będzie rozpuszczony na pizzy a ciasto zarumienione. 

SMACZNEGO !!! <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz